Páginas

domingo, 30 de diciembre de 2012

SOÑANDO, SOÑANDO...TRIUNFÉ PATINANDO


    “Finalmente lograrás tu sueño. Lo creerás cuando se haga realidad. Ya lo verás: brillarás y todo el mundo a tu alrededor también brillará.”

                                                                                        MICHELLE KWAN

     En relació al llibre que he recomanat a l’entrada d’abans  i amb relació a l’activitat física, expressió corporal i salut m’agradaria comentar i reflexionar una pel·lícula: “Soñando, soñando triunfé patinando”.

    Aquesta pel·lícula tracta d’una xica , Casey Carlyle, que està estudiant en l’ institut i treu molt bones notes. Sa mare vol que ella estudie en la universitat de Harvard . Ella sols es preocupa per l’ institut i les notes de la seua filla, no veu el que realment li agrada, que és el patinatge sobre gel artístic.  Casey es passa moltes estones patinant en l’estanc gelat que té al costat de sa casa i sa mare sempre la interromp per a que comenci a estudiar física, matemàtiques etc.

    El professor de física li fa fer a Casey un treball personal per a que li donen una beca  per a estudiar en una bona universitat. Aquesta aprofita la seua passió del patinatge per a fer el treball : intenta treure la fórmula d’aerodinàmica per a un perfecte salt de competició. Per a fer això Casey acudeix a les classes de Tina on acaba entrenant amb ella, per a provar les seues hipòtesis. A la prova de qualificació de nivell, Casey sense voler-ho es troba amb el títol de la categoria junior , cosa que fa que s’interese més pel patinatge  i agarra més confiança amb ella mateixa . Tina, la professora de patinatge sempre li havia vist que tenia matèria prima per al patinatge.

    Encara que la mare de Casey li impedeix patinar, Casey fa tot el possible per a competir, ja que ha vist que és allò que més li agrada. Després d’algunes decepcions Casey aconsegueix seguir amb el patinatge i es classifica en les nacionals. Finalment sa mare se’n adona de què havia estat equivocada.

Ací us deixi el link del trailer de la pel·lícula:http://www.youtube.com/watch?v=kSEwRmm7LZk

    Doncs, ja explicada la pel·lícula vaig a destacar certs aspectes que els relacionaré amb temes que hem comentat en classe i en els blogs. Aquests son:


v     La relació amb la Tª de Robinson. Al principi de la pel·lícula vegem aquest diàleg entre el professor de física i Casey:

- Tienes vocación Casey.

- Ah, ¿si? ¿Y cuál és?

- La física. Tienes suerte Casey, mucha gente no sabe cuál es su vocación.

- ¿Y cuando sabes que la tienes?

- Cuando te lo dice tu profesor.

    Per dir-ho d’alguna manera, la historia de la pel·lícula no fa més que pegar-li voltes al tema de “ quin és el potencial de cada un”. I amb això vegem allò que deia Robinson en aquell vídeo de les entrades anteriors del Blog, cóm el sistema educatiu està basat en l’accés a la universitat, i com les ciències estan sobrevalorades en l’àmbit educatiu. Qualsevol cosa que no tingui res a veure amb això no es valorat, suposadament “ no té futur”, com és en aquest cas, el patinatge artístic. Aquesta manera de pensar que reflexa el sistema educatiu repercuteix als pares dels estudiants, en què no es fixin en les qualitats , passions i potencials dels seus fills. I aquest fet és molt important per a ells a l’hora de prendre decisions. Quantes vegades ens han dit els pares “Això quin futur té?”; “Això per a què?” ;” No perdis el temps amb això, tu estudia” etc i quantes vegades ens hem deixat moltes coses que se’ns donaven bé i ens agradaven per aquesta influència... Això és el que mostra la pel·lícula, que s’ha de fer el que a un li agrada, no allò que “tingui més prestigi” i t’imposen. I nosaltres com a futurs docents, ja que passarem molt de temps amb els nostres alumnes , podem trobar-los els seus potencials.


v     La relació amb la salut i activitat física. Al llarg de la pel·lícula vegem com Gen, la filla de Tina, està hores i hores entrenant a la pista de patinatge. Aquesta perd moltes calories, i sa mare no li deixa menjar com cal, sinó sols li fa menjar ensalades. Això hem de comentar-ho sempre als nostres alumnes , que quan es fa molta activitat física hi ha que portar una dieta equilibrada i variada, mai menjar sols ensalades i coses per l’estil. Actualment moltes adolescents volen aprimar-se no menjant i cremant moltes calories. Això és un gran risc per a la salut. Per tant és un gran tema del qual parlar en les classes d’educació física , relacionant-ho amb a salut.

v     Esport i competició. En la pel·lícula vegem com les patinadores porten un excés d’entrenament. Determinadament ens fixarem en el cas de Gen. Sa mare, Tina, sols vol que guanyi , sols té una motivació material, extrínseca, no es fixa en que Gen no està gaudint-hi. El cas contrari és el de Casey, aquesta en ningun moment ha buscat la medalla, però li agrada tant que ho aconsegueix, i no ha entrenat amb excés com la seua companya Gen. Aquest fet ho trobem en l’actualitat, molts entrenadors abusen dels seus jugadors d’una manera que aquests acaben avorrint l’esport.

v     Patinatge sobre gel artístic. El tema principal de la pel·lícula és el patinatge. Per els que no conegueu aquest esport, és un esport d’alt nivell de perfecció atlètica molt bonic que requereix d’una gran disciplina. Allò que diferencia està disciplina d’altres és l’expressió artística. Amb aquest esport es tracta d’ interpretar la música amb una bona tècnica, es a dir, l’objectiu del patinatge artístic és aconseguir un equilibri entre la tècnica i l’expressió corporal. Per tant, aprofitant aquest tema, és una bona idea en les classes d’educació física, fer alguna unitat didàctica sobre el patinatge sobre gel, si hi ha alguna pista prop del col·legi. Perquè amb aquest esport es treballa molt bé  l’expressió corporal i l’equilibri , a més de ser molt divertit i motivant  per als xiquets i xiquetes. Per a veure un poc aquest esport us deixi uns links per a veure algunes coreografies d’aquesta pel·lícula:

   Doncs, sé que he comentat massa la pel·lícula i ja no té gràcia veure-la però de totes formes us la recomani, està molt bé. Espere que us agrade!


“La pasión hace que hagamos cosas excepcionales”

Min 67’ Soñando, soñando triunfé patinando

sábado, 29 de diciembre de 2012

EL ELEMENTO , Ken Robinson


    Ja que estem en “vacances” i tenim “un ratet que altre” per a poder llegir alguna cosa, us recomano un llibre d’un autor que ja hem comentat en alguna altra entrada del blog, Ken Robinson :  El elemento. Ja que vam parlar un poc sobre ell, i vam veure un poc la seua manera de pensar, he trobat interessant recomanar-vos i pujar al blog aquest llibre.

    Jo he llegit gran part d’aquest llibre i vaig a comentar-lo una mica per a veure si us sona interessant:

    En primer lloc , a què es refereix el títol? El elemento...sona com si fora algun llibre de màgia ( pocions etc)...doncs no, quan Robinson ens parla del “elemento” es refereix a tot allò que ens agrada i que se’ns dona bé. Aquest element és una cosa que tot el món té, sigui el que sigui, ho trobem o no...tots tenim algun element. Ell ho anomena d’aquesta forma perquè és una cosa fonamental per a la nostra vida i que portem dins de nosaltres. Forma part de la nostra identitat i el nostre benestar. Per tant, aquest llibre tracta del descobriment d’aquest element, i una vegada descobert, del com canvien les coses ( per a bé, clar). Per a explicar-ho d’una manera diferent, podem dir que tots hem patit eixe tipus d’indignació de “ es que no se’m dona bé, sóc fatal amb això”, “ es que no em plena, no em motiva”, “ es que ho faig per fer, per treure bona nota”, “ estic perdent temps fent esta cosa que no serveix per a res podent estar fent allò que tant m’agrada, però ma mare no vol”... etc.  Això es degut a que tenim un sistema educatiu que s’entén com a procés de preparació de les persones per a produir més i millor. Està basat en proves estàndards. No es preocupa per les persones, per la creativitat i per el potencial que poden tindre, sinó sols per a passar determinades proves per arribar a la universitat.  Amb el incentiu de “ si vas a la universitat tindràs bona feina i bona economia”... tot blasfèmies. Sabem que hi ha molta gent en la universitat que estudia per estudiar ( si s’ho pot permetre), deixant arrere tot allò que li ha apassionat.




    Doncs, el que proposa Robinson en aquest llibre es estructurar el sistema educatiu buscant el Element dels seus alumnes mitjançant una educació personalitzada i a partir d’ahí desenvolupar-ho.  Per a descobrir l’ ELEMENT suggereix preguntes com: Què es allò que més t’interessa? , si pogueres fer qualsevol cosa, que faries?... I quan estem en el nostre Element ho donarem tot de la nostra part. Per entendre-ho Robinson senyala:

Cuando estamos en el Elemento, estamos haciendo lo que se supone que tenemos que estar haciendo y siendo lo que se supone que tenemos que ser. A pesar de estar agotados físicamente, la actividad nos llena de energía; es como estar conectados a un alimentador de corriente.

    El que fa Ken a la llarga del llibre es contar histories reals de gent que ha trobat el seu element com és per exemple  el creador de Los Simpsons, Matt Groening; el fotògraf Gordon Parks;  la bailarina Gillian Lynne etc. Amb aquestos exemples es veu la realitat d’ allò que ens vol dir.


    Per tant com a conclusió dir que aquest llibre veu l’educació d’una forma molt diferent a la qual està establida en la nostra societat, d’una manera per aprofitar el que som i el que tenim. És un llibre molt interessant per a tots aquells que estan en  l’educació. A més és molt motivador, tant per a l’alumne com per al docent. Aquesta filosofia es pot aplicar a qualsevol àrea de l’educació, com és la nostra.

    Per tant vos deixi l’enllaç del pdf que he pujat, que és el llibre en si, per a que el pugueu llegir.

Feliç any nou a tots i vos desitge que trobeu el vostre element aquest 2013!

martes, 18 de diciembre de 2012

PROPOSTA DE LECTURA


En les nostres classes d’Educació Física quasi sempre hem tomat com exemple les nostres experiències a aquesta assignatura. Però, que ocorria en etapes anteriors? Si tomem com mostra el Franquisme, una època clarament discriminadora per a la dona,  com donarien les dones aquesta assignatura? Per a respondre a les nostres qüestions proposem la lectura del llibre: “La mujer y la Educación Física durante el Franquismo” de Juan Carlos Manrique Arribes. En aquest es reflexiona sobre els valors que implantaren l’Estat junt a l’Església i el Moviment Nacional. A més, destaca com a principal instrument la “Sección Femenina”  que va fomentar una dona subordinada a l’home i amb una intel·ligència menor que aquest. Pensem que aquest llibre pot ajudar-nos a entendre el passat per tal de millorar el present i no caure en els mateixos errors en el futur. 

ACTIVIDAD FÍSICA, DEPORTE Y SALUD

Hace un par de semanas, Enric nos recomendaba un libro titulado Actividad física, deporte y salud, y con esta entrada queremos reflexionar sobre el mismo.

Dicho libro fue impartido por algunos de mis profesores en la ESO y en Bachillerato. El objetivo principal de éste es acercarnos a una concepción adecuada de la actividad física, relacionada con muchos ámbitos en nuestra vida.

El autor del libro, José Devís Devís, quiere dejar clara la definición de actividad física: la actividad física es cualquier movimiento corporal intencional, realizado con los músculos esqueléticos, que resulta en un gasto de energía y en una experiencia personal, y nos permite interactuar con los seres y el ambiente que nos rodea; tenemos que tener claro que la actividad física no es sólo el movimiento corporal que pueda ser llevado a cabo en un gimnasio, saliendo a correr o en una clase de Educación Física, sino también las experiencias que una persona puede vivir gracias a la capacidad de movimiento o podemos decir que son prácticas sociales porque muchas de ella se realizan en grupo.

Por otro lado, el libro no pierde en ningún momento el gran nexo que posee la actividad física con la salud. Varios capítulos del mismo están relacionados con la salud y el bienestar para todos, y es que la actividad física no tiene un único perfil de persona que pueda realizarla, ésta es para todos y todos deberíamos llevar a cabo cualquier tipo de actividad física en nuestra vida, ya sea de menos o mayor intensidad y dada las capacidades y aptitudes que cada uno posea.

Como ya hemos dicho anteriormente, el autor quiere dejar claro que no hay un sólo tipo de actividad física, y ésta engloba gran diversidad de prácticas con niveles de intensidad muy distintos: actividades cíclicas (andar, correr, nadar, ir en bici...), bailes y danzas (danza clásica, flamenco, bailes regionales...), deportes (frontón, tenis, badminton, rugby...), actividades en la naturaleza (escalada, rafting...), ejercicios de preparación física (flexiones, estiramientos...), juegos (la comba, juegos de pelota, de persecución...) actividades cotidianas (subir escaleras, manualidades domésticas, limpiar el coche...) y otro tipo de ejercicios (yoga, tai-chi, step...).

El libro hace referencia a una multitud de aspectos que hay que tener en cuenta a la hora de realizar actividades física, como la seguridad, la realización correcta de las mismas, las condiciones previas a ella... Al igual que la reducida importancia que puede tener la fuerza o flexibilidad, distintas en cada persona, teniendo en cuenta también la edad, pero que no han de condicionar excesivamente la ejecución de actividad física.

Como curiosidad, me gustaría definir el término salutismo, que es el entramado de creencias, valores y prácticas sociales que conforman una conciencia falsa o limitada sobre la salud; esto hace referencia a las distorsiones básicas sobre la salud, la creencia de que la salud es el primer objetivo de la vida humana y que ésta se logra a través del esfuerzo individual y la disciplina, ignorando factores externos ya sean sociales o culturales que pueden afectar a nuestro salud. Así como también, esto ha llevado a la gran equivocación de enfocar la actividad física con el culto al cuerpo, creyendo poseer así una excelente salud, siendo totalmente lo contrario. Los cuerpos de escándalo y de maniquí, no hacen más que perjudicar a quienes se empeñan en conseguirlo, sin tener en cuenta nada más que el factor estético y dejando de lado el auténtico significado de salud.

En conclusión, Actividad física, deporte y salud, es un libro totalmente reconmedable para todos, para cualquier persona en cualquier edad que desee saber más acerca de la actividad física y cambiar sus posibles percepciones erróneas sobre ésta. En cuanto a nosotros, como futuros docentes, ya seamos o no de la materia de Educación Física, tenemos que concienciar a nuestros alumnos que la actividad física es imprescindible en nuestras vidas, por nuestro bien, el de nuestra salud, y el de quiénes nos rodean.

martes, 11 de diciembre de 2012

HISTORIA DE LA EDUCACIÓN FÍSICA

Hace un tiempo, encontramos un blog bastante interesante sobre Educación Física. Por ello, queremos hablaros sobre un tema que se trata poco en las clases, y que podéis encontrar información en el siguiente enlace: http://www.competenciamotriz.com/2012/10/evolucion-de-la-educacion-fisica.html  se trata de la evolución de la Educación Física.

En la entrada de este blog, se pueden ver como se tratarían, evolucionando durante diferentes épocas, las actividades físicas, hasta llegar a la asignatura que hoy realizamos: Educación Física, pasando por los distintos tipos de escuelas, sobre las cuales ya leímos en una práctica de clase. Luego, se hace otra evolución histórica, pero ahora de las funciones de esta asignatura, primero explicando los diferentes tipos que de ellas encontramos, y posteriormente, haciendo esta pequeña evolución.


Esperamos que os resulte interesante. Y os animamos a que comentéis sobre que opináis del tema y si os parece interesante.

Gracias compañeros.

martes, 4 de diciembre de 2012

NUESTRA SESIÓN PRÁCTICA

https://docs.google.com/file/d/0Bx_PF8hkQx1oejhTRG4tYjI5cjg/edit , este es el enlace para poder ver la ficha de nuestra sesión.

Y aquí tenéis el vídeo, esperamos que os haga más felices durante 8 minutos  :D



Os invitamos a que comentéis y hagáis vuestras reflexiones sobre la sesión que os presentamos, que forma parte de nuestra unidad didáctica que lleva como título "VA DE BO!", una frase típica de la pelota valenciana, uno de los contenidos que se tratan.
Esperamos que disfrutarais y a la vez aprendierais.

¡¡¡FELIZ SEMANA COMPAÑEROS!!!